Pages

Rusya da Nano Teknoloji Fuarı

Rusya'nın ekonomisini ham madde satışına bağımlılığından kurtarmak için büyük önem verdiği nano teknolojinin ilk fuarı düzenlendi.Moskova'daki Ekspocenter fuar merkezinde düzenlenen "Rosnanotek-2008"de elektronik, tıp, bio teknoloji, otomobil, petrol ve doğal gibi bir çok alanlarda kullanilabilecek nano teknoloji ürünlerine yer verildi.


Fuara Rusya'nın ve dünyanin değisik bölgelerinden gelen çok sayıda şirket geliştirdikleri en son nano teknoloji ürünlerini sergilediler.Toplam 33 ülkenin 80'den fazla nano teknoloji endüstrisinin bin 100 temsilcisinin bulunduğu fuarı 7 bin kişi ziyaret etti.Fuar sırasında düzenlenen nano teknolojiyle ilgili düzenlenen 29 bilimsel-teknolojik konferansta Rusya'da ve dünyada nano teknolojilerinin geliştirilmesi perspektifleri, milli inovasyon sistemlerinin geliştirilmesinde diğer ülkelerin tecrübelerinden yararlanma, nano teknolojilerde bilimsel araştırmaların gerçekleştirilmesinde devletin ve iş çevrelerinin rolü gibi konulara değinildi.

Konferanslara 160'dan fazla dünyaca ünlü bilimadamının nano teknolojiyle ilgili sunduğu raporlar dinlendi. Fuarda Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey Ivanov, Rosnano şirketi Genel Müdürü Anatoliy Çubays, Rusya Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Nobel ödüllü Joris Alfyorov'un katılımı ile nano teknolojilerinin geliştirilmesinde başarıya ulaşan gençler için ödül töreni düzenlendi.

Ödül töreninde konuşma yapan Anatoliy Çubays, Rusya'da sadece ham madde sektörüne yatırımlar yapılmaması gerektiğini herkesin anladığını belirterek, "ham madde üretiminin yerine inovasyon teknolojileri geldi. Herkes Rusya'da bilimin gerilediğini söylüyor ve bunu kabul etmiyorum. Biz sadece bilimadamları ile aynı dilde konuşmayı beceremiyoruz" dedi. Bilimadalarının düşüncelerini iş çevrelerine duyuracak enstrümanlara ihtiyaçları olduğunu belirten Çubays, "Güçlü araştırma sistemine, pazarlama ve rezervlere sahip olan Rosnano şirketi bu amaç için çok uygun bir imalathane. Bugün dünyada 10-12 ülke nano teknolojilerde ileri seviyede. Ancak Rusya bunların arasında yok. Lider ABD. Ancak Çin'in elinde olan imkanlar göz önüne alınırsa 10-15 yıl içinde ABD'yi geçebilecegi söylenebilir. Bu gün Rusya'nın yaptiığı ihracatın sadece yüzde 4'ü yüksek teknolojilere aittir. Ancak elimizdeki imkanlarla ve bilimadamları potansiyeliyle önümüzdeki yıllarda bu rakamın yükseleceğine inanıyorum" dedi.Çubays, nano teknoloji fuarının bundan sonra her yıl düzenli olarak yapılacağını ve gelecek yıldan itibaren inovasyon alanında başarılıi olan bilimadamlarina da 3 milyon ruble (yaklaşık 100 bin dolar) değerinde ödül verileceğini söyledi.