Pages

Neden Nanoteknoloji

Bir fiziksel büyüklüğün milyarda birini ifade eden, bu denli minik olması ile birlikte birçoğumuz için yeni bir kavramın; geleceğin dev uygulamalarından birinin gündemimize oturduğunu görüyoruz. Araştırma ve uygulama dünyası için stratejik bir önemi olan nanoteknolojiden söz ediyoruz. Özellikle Türkiye için de bu önemin geçerli olduğunun farkındayız. Türk ulusal bilim ve teknoloji politikalarının oluşumunu üstlenen TÜBİTAK’ın Vizyon 2023 çalışmasında nanoteknolojinin öncelikli alanlar arasında gösterilmesi, bu önemin altını çizen unsurlardan biri olarak dikkate alınmalıdır.

Nanoteknoloji gerçeğine baktığımızda; yoğun madde fiziği, kimya, mühendislik bilimleri, moleküler biyoloji, genetik ve malzeme bilimleri ile yoğun ilişkisi olan, hem disiplinler arası ve hem de teknolojiler üstü bir süreç olduğu gözlenmektedir. Sürecin günlük yaşama son derece hızla yansıyacağını düşünmekteyiz.
Türkiye’de bu teknolojinin gelişimi için önemli kurumsal yapılanmaların hayata geçirilme çalışmaları bulunmaktadır. Bu çerçevede, örneğin tekstil sektörünün teknolojik açıdan yeni açılımlara ulaşmasını sağlayacak özelliklerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Örneğin, ne kir ne de su tutmayan, beraberinde zararlı ışınları soğurma özelliklerini barındıran tekstil ürünlerine dair araştırma programlarının bu yapılanmalar içinde gerçekleştirileceğini bilmek sevindiricidir. Bu arada dünyada karşı karşıya kaldığımız en önemli sorunlardan biri enerji ve enerjinin elde edildiği kaynaklardır. Türkiye’de nanoteknoloji araştırmaları yapacak olan kurumsal yapı içinde nanoteknoloji uygulamaları ile enerji sorununa çeşitli çözüm yöntemleri geliştirilebilecektir.